Maten

Hjärtat i vårt koncept!

Möt vår kökschef

Med över 30 års erfarenhet av husmanskost – låt oss presentera kocken, team-medlemmen och det knivskarpa snillet bakom vår meny. Lär känna vår kökschef, Bill Svenningsson!

 

 

Bill Svenningssons resa i restaurangbranschen började redan vid 14 års ålder. Han fick jobb på restaurangbåten (som då hette 8 glas) vid Kungsportsplatsen i Göteborg och började (som de flesta gör) i disken. Därefter arbetade han upp sig, först till kallskänka och vidare till kock.

 

Vid 17 års ålder väcktes drömmen om att jobba utomlands. Bill berättar att den snabbaste vägen var att utbilda sig till sjöfartskock. I slutet av 70-talet reste han till Mallorca och jobbade en säsong. Där fick han kontakt med en svensk restaurangägare som skulle öppna en restaurang i Aspen, Colorado. Bill (då 20 år) kunde såklart inte tacka nej till äventyret – och det blev början på många års arbete tillsammans. Vidare fick han också jobba för samma restaurangägare i Grenada, Västindien.

 

Att Bill överhuvudtaget började jobba i Sverige igen var lite av en slump – en semesterresa hem på åttiotalet visade sig bli startskottet till någonting nytt. Fast besluten om att resa tillbaka till Nordamerika så fick en kontakt istället upp hans ögon för restaurang Särö Värdshus. Det slutade med att Bill blev delägare. Därefter har Bill varit ett välkänt namn i vår hamnstad, på restauranger som Farbror Hjördis och Amanda Boman – för att nämna några…
…och nu har vi glädjen att ha honom hos oss!

 

Varje söndagskväll skriver Bill på vår meny utifrån de influenser han fått tidigare i veckan. Vi jobbar med lokala leverantörer och Bill formar menyn utifrån det som finns till hands. Vilken fisk som kommit in, vad kötthandlaren har att erbjuda och vilka säsongsbetonade råvaror som finns hos grönsakshandlaren. Charmen är att tänka hållbart!
Några frågor till Bill

Berätta Bill – vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att man får en direkt respons från gästen. Det är ju det som pushar en, ger glädje och gör att man anstränger sig till det yttersta varje dag. Vi har ett öppet kök här och kan alltid se gästens reaktion. Inte skulle vi våga chansa på någonting. Vi vill såklart alltid göra våra gäster nöjda.

 

När och hur började din nisch för husmanskost?

– Den började för cirka 30 år sedan. För det första så är inte fine dining min grej. Men den egentliga anledningen till varför jag började med husman var för att mina barn var små och jag ville vara med dem på kvällar och helger. Då passade det bättre att jobba med luncherna. Nu är barnen stora och jag jobbar fortfarande med husman.

 

 

Ser du någon skillnad på vad olika generationer beställer på menyn?

– Absolut kan jag se skillnad. Den äldre generationen vill gärna ha genuin husmanskost: fläsklägg, kålpudding och oxbringa. Den yngre vill gärna ha pannbiffar, kalvfärsbiffar och schnitzel.

 

 

 

Vad gör du när du inte står i köket?

– Spelar badminton, kollar på hockey och fotboll. Sedan älskar jag att köra MC – det är en frihetskänsla.

5 SNABBA

 

Favoriträtt på menyn?

– Fläsk och löksås.

 

Bästa soundtracket hemma vid spisen?

– Ingenting. Jag gillar tystnad och spelar aldrig musik i köket. Det är samma sak i restaurangköket, jag tycker att man tappar kommunikationen när musiken är på.

 

Förrätt eller efterrätt?

– Efterrätt.

 

Kött eller fisk?

– Kött. Men tack vare Patrick har jag tänkt om och börjat uppskatta veganskt också. Och tillagar man det på rätt sätt kan det faktiskt vara svårt att känna skillnad ibland. Är det en köttbulle eller är det en ”kött”bulle?

 

Om du bara fick äta en rätt för resten av livet – vilken blir det?

– Löjromstoast, om jag får ett gott vin till. Helst ett glas Alsace!